Suunnitelma omista hautajaisista

Tänään töissä ollessani kävin nuorten aikuisten kanssa pienellä luovuuskävelyllä Tikkurilan Dixissä. Pohdiskelimme mahdollisia blogitekstin aiheita ja kehittelimme mielessämme pikku tarinoita ohikulkevista ihmisistä. Paluumatkalla työpaikalle bongasin paikallisen hautaustoimiston ja jäin ääneen pohtimaan miksi aina hautausurakoitsijoiden brändäys on mustaa. "Se on tapa." kuului vastaus joukostamme. Heitin siihen, että mitä jos hautajaiset olisivatkin iloinen ja värikäs tapahtuma osanottajille. Suorastaan bileet, joissa juhlittaisiin vainajan elämää hymyssä suin. Innostuimme ajatuksesta.

Minusta tämä vaikutti niin kivalta visiolta, että päätin kirjoittaa oman hautajaissuunnitelmani perinteitä rajusti rikkoen.

Kutsu

Vieraille lähtee aluksi leppoisa kutsukortti. Ties vaikka tallennan videokutsun ennen kuolemaani. Haluan uskoa, että elän viimeiset vuoteni jossain lämpimässä ja trooppisessa paikassa. Heitin lonkalta Madeiran. Ei siellä allaolevan kuvan mukaisia palmurantoja ole, mutta muuten on mukava paikka. Sinne on helppo tulla lentokoneella eri puolilta maailmaa.



Sana "hautajaiset" kuulostaa minusta karulta ja tylsältä. Varsinkin kun en halua kehoani haudattavan, vaan tuhkattavan. Itse tuhkaus on tylsää yleisölle. Mitä hauskaa siinä on seurata kun ruumis menee uuniin?! Minun tuhkani toimitetaan juhlapaikalle tyylikkäässä kullanvärisessä palkintopokaalissa.

Hmm... Tuo olikin Liiton arkki.


Siis tällaisessa..


Pokaali saa olla mukana bileissä symbolisena muistutuksena minusta. Pääsinhän maaliin!

Bilepäivien ohjelma

Ei Madeiralle tulla vain yhdeksi päiväksi! Juhlani kestävät ainakin kolme päivää. 
Joku valitsemani luottohenkilö toimii seremoniamestarina ja ottaa vieraita vastaan. 

Ensimmäisenä päivänä hän tutustuttaa vieraat toisiinsa ja järjestää mukavaa ohjelmaa, kuten arvontoja ja kilpailuja joissa on palkintoina omaisuuttani pienessä määrin. 

Minusta on tärkeää muistella vainajia iloisella mielellä eikä pönöttää mustissa kuteissa itkien. Toki itkeä saa ja tunteita osoittaa, mutta toivon omaan juhlaani iloista mieltä ja hauskaa yhdessäoloa.

Olisi mukavaa jos juhlissa olisi hyvä sauna joka lämpiäisi heti ekana iltana. Turha pönötys ja jäykkyys katoaa vierailta kun pääsevät saunaan!
Tykkäisin myös hommata bändin paikalle soittamaan. Tarjolla on vieraille jammailumahdollisuuksia kovien muusikoiden kanssa, sillä käytettävissä on soittimia ja hyvä PA isolla lavalla.
Ensimmäisenä iltana esitetään tervetuliaisviestini videolta jossa kiitän paikallesaapumisesta ja toivotan mukavaa juhlaa. 
Luonnollisesti hyvää ruokaa ja juomaa on tarjolla koko ajan ilmaiseksi vieraille.

Toisena päivänä vieraat voivat hengähtää ekan päivän menosta toipuen ja chillailla rauhassa. Jammailu lavalla, tanssiminen ja bilettäminen jatkuu koko päivän. Minua ei haittaisi, vaikka bileet muuttuisivat kunnon riehumiseksi hyvällä tavalla. Toinen videoviestini yllyttää tähän.

Kolmantena päivänä aamulla ohjelmassa on tuhkani nakkaaminen tuuleen. Paikalla on toivottavasti läheisimmät ihmiset sanomassa heipat minulle. Kolmas videoviestini esitetään myös silloin. Kerron siinä tunteistani läheisiä kohtaan, kiitän yhteisestä ajasta ja toivotan kivaa loppuelämää. "Nähdään taas!" olisi varmaan vimeinen kommenttini.
Herkullisen päivällisen jälkeen on vuorossa testamenttini julkistaminen. Todennäköisesti minulta ei jää paljoa rahaa tai omaisuutta jaettavaksi (se ei paljoa kiinnosta elämässä ja käytän fyrkat itse), mutta ne vähät mitä on jäljellä jaettaisiin minulle merkityksellisille ihmisille.

Tilaisuuden jälkeen bileet päättyvät. Toivottavasti vieraat ovat hyvällä tuulella ja jäävät muistamaan minua virne naamallaan.

Kommentit

  1. Mielenkiintoinen näkökanta hautajaisten järjestämisessä, enpä ole itse aikaisemmin pohtinut niitä tältä kantilta. Toki minusta edelleen normaalit hautajaiset ehkä omaan makuun ovat paremmat, sillä minulle se on jotenkin surun "juhla". Miksi ei tosin varsinkin, jos henkilö ole siirtynyt tuon puoleiseen niin sanotusti luonnollisesti ja jotenkin se on ollut tiedossa jo pidemmän aikaa niin voisi järjestää tällaiset bileet, jossa sanoma olisi enemmänkin positiivinen. Kiva kirjoitus kuitenkin!

    VastaaPoista
  2. Mielenkiintoinen ajatus omien hautajaisten suunnittelusta. Voihan sen myös tosiaan itse päättää, minkälaiset hautajaiset haluaa. Hautaustoimistot ovat yleensä tosiaan aika maltillisesti brändättyjä, mutta yleisestikin kaikilla erilaisilla aloilla on oma tyylinsä, joka on usein alalle ominainen. https://www.huhtafinne.fi/

    VastaaPoista
  3. Kiitos tästä. Tämä on toki aihe, jota moni miettii jossain vaiheessa. Minun ystäväni on tilanteessa, että joutuu tätä asiaa käydä läpi. Hautaustoimistoonkin on ilmeisesti ottamassa yhteyttä, jotta saa tarkan varmuuden siitä, että ne järjestetään hänen tavallaan. Hän tahtoo, että ne olisivat nimenomaan iloiset juhlat, jossa juhlitaan elämää, eikä keskitytä sen päättymiseen.
    https://nooankukkajahautaus.fi/kukka-ja-hautauspalvelut-nooa-jyvaskyla/

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hygieniaa - Proput suussa

Soitinrakennusta - Hyvän Stratocasterin kasaaminen

Hyvinvointia - 40 Hertsillä terveyttä