Star Trek - todellinen merkitys viihteellisyyden takana



Aloitin Star Trekin katselemisen 90-luvun loppupuoliskolla. Tykkäsin ensin elokuvista ja sitten The Next Generation -sarjasta.  Sitten tulikin katsottua kaikki sarjat, osa kahteen kertaan.

Miksi Star Trek kolahti?!
Syy on yksinkertaisesti mukaansaimevissä tarinoissa joissa on hyviä tyyppejä. Nämä värikkäät ihmiset ja muut avaruuden asukit yrittävät toimia oikein ja olla rauhaa edistäviä tutkimusmatkailijoita. Mutta aina tulee kohdalle joku vallanhimoinen urpo sähläämään. Silloin hyvisten on puntaroitava miten häiriköihin reagoidaan. Kyseessä on klassinen hyvän ja pahan taistelu jossa mitataan ihmisten kykyä tehdä moraalinsa mukaisia ratkaisuja kiistatilanteissa. Valinnat yleensä joutuu tekemään nopeasti jolloin todelliset motiivit paljastuvat. Onneksi melkein aina hyvä voittaa Trekissä, ja se antaa minulle hyviä fiiliksiä. Tämä onkin yksi tärkeimpiä tekijöitä miksi joku tv-sarja on hyvä. Mikä on fiilis jakson loppumisen jälkeen? Olenko innostunut tai suorastaan ylevöitynyt? Vai olenko negatiivisssa viboissa?

Trekin sarjoissa on aina poikkeuksetta loistavat näyttelijät ja vahvat henkilöhahmot tulkitsemassa omista näkökulmistaan hyvän ja pahan taistelua. Mielestäni parhaat hahmot ovat The Next Generation -sarjassa ja heikoimmat uusimmassa Discovery -sarjassa. Joillakin vaan on sympaattisuutta ja sopivaa letkeyttä, toisilla ei.
Joka sarjasta löytyy oma suosikki jota seuraa mieluiten ja ilahtuneena aina kun se tulee esiin kohtauksissa. Mielestäni nämä hahmot voivat toimia lapsillekin hyvinä roolimalleina ja mielenkiintoisina persoonina näin kasvatuksellisesta näkökulmasta. Aivan mahtavaa valistavaa viihdettä kouluikäisille! Toivottavasti oma pentuni innostuu katsomaan kanssani Trekkiä aikanaan.

Olen huomaamattani oppinut hieman tieteen uusimpia teorioita Trekin mukana, sillä käsikirjoittajat ymppäävät oikeaa tiedettä ja tulevisuuden visioita mukaan tarinoihin. Poimuajo, eli avaruuden taittaminen matkustamiseen lujaa vauhtia pitkiä matkoja on yksi esimerkki siitä. Myös muuta astronomiaan viittaavaa matsua tulee koko ajan esiin näppärästi juonien seassa. Tähtisumut, mustat aukot, säteilyt, meteorit ja tähdet tulevat tutuiksi.

Gene Roddenberry kirjoitti alkuperäisen Star Trekin 60-luvulla ja käynnisti koko buumin yhden miehen hommana. Hänellä oli hieno ja kaunis utopia ihmiskunnan tulevaisuudesta. Se utopia on edelleen mahdollinen ja kaunis. Roddenberry tienasi Trekillä valtavat määrät rahaa jota hän ja jälkeläisensä ovat sijoittaneet filantrooppisiin kohteisiin.Yksi hyvä esimerkki siitä on Roddenberry-säätiö. Se jakaa joka vuosi kilpailussa ison potin rahaa parhaimmalle rohkealle idealle jolla muutetaan maailmaa paremmaksi. Aika siistiä, vai mitä?!


Suosittelen KAIKILLE Trekkiä Salkkareiden, Kaunareiden, Emmerdalen ja muiden vastaavien sijaan. Laatua, tiedettä, ihmiskohtaloita ja hyvää säpinää viihteellisessä paketissa!!

Roddenberry Foundation

Virallinen Star Trek -sivusto

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hygieniaa - Proput suussa

Soitinrakennusta - Hyvän Stratocasterin kasaaminen

Hyvinvointia - 40 Hertsillä terveyttä